Hoe maak je de perfecte babyfoto?

Hoe maak je de perfecte babyfoto? - OSPP Oh So Pretty Party

Tips voor het maken van een babyfoto
voor bij het geboortekaartje

Wanneer je besluit een foto mee te sturen met het geboortekaartje wil je natuurlijk dat dit een mooie foto is. Met deze tips lukt dat vast!

Een goede voorbereiding is het halve werk gaat ook hier op. Om niet te lang bezig te zijn is het slim om al een aantal dingen vooraf te bepalen. Kies mooie plekjes in huis of het babykamertje. Maak het bedje mooi op in de kleuren die bij de babykleertjes passen. Of kies een kleuren die terugkomen in het geboortekaartje. Zo vormt de foto altijd een mooi setje met het geboortekaartje. En dan het belangrijkste, het model! Zorg ervoor dat jouw baby lekker heeft gegeten, een schone luier heeft en is uitgeslapen (of juist net toe is aan een dutje). Dan kan de newborn shoot beginnen.

1. Maak de foto’s bij natuurlijk daglicht

Maak de foto zonder te flitsen. De flits kan erg fel zijn voor kleine baby’s.

2. Houdt rekening met het tijdstip wanneer je de foto’s maakt.

Overdag wanneer er veel licht is en ook wanneer je weet dat je kleintje rustig is. Net na een dutje, of misschien wel als hij of zij lekker ligt te slapen of net de na de voeding.

3. Heb je last van veel schaduw? En wil je meer licht creëren?

Maak gebruik van een reflectie scherm. Dit kan ook een groot wit vel zijn, zodat je het daglicht kunt weerkaatsen op het model, jouw pretty baby.

4. Zoom niet in met de camera

In plaats van de inzoom knop te gebruiken op je telefoon of camera, is het beter om  je camera dichterbij het onderwerp, je kindje, te brengen. Hierdoor blijft de kwaliteit van je foto altijd goed.

5. Houdt van tevoren rekening met het formaat van de foto

Wil je de foto liggend of staand plaatsen op de kaart. Wanneer je de foto’s laat maken door een fotograaf is dit goed om te bespreken met de fotograaf zodat zij hier rekening mee kunnen houden.

6. Bepaal wat voor soort foto’s en waar je de foto wilt maken

Wil je close-ups van die kleine handjes of schattige voetjes? Of wil je juist jouw baby fotograferen in dat mooie kamertje? Bedenk van tevoren al een beetje wat je graag zou willen, zodat dit niet alle tijd inneemt tijdens de fotoshoot. Je kunt zo de ruimte met de beste lichtinval kiezen en perfecte setting creëren.

7. Zorg voor een hoge resolutie van de foto

Met een hoge resolutie kunnen wij de foto gemakkelijk gebruiken voor het drukwerk.

8. Gebruik geen filters van je telefoon

Wanneer je de foto voor bij het geboortekaartje naar ons doorstuurt, vragen we deze niet met een “telefoon” filter te bewerken. Vaak worden deze foto’s dan ook met een lagere resolutie opgeslagen, waardoor de kwaliteit van de foto minder wordt. Wil je hulp bij het bewerken van jouw foto’s? Dan helpen we daar graag bij.

9. Geef ons wat ruimte

Wanneer je kiest voor een close-up, neem deze foto dan toch iets ruimer. Zo geef je ons belangrijke ruimte rondom het onderwerp. Wanneer wij de foto op de kaart plaatsen, moeten we rekening houden met een afloop. Als er geen extra ruimte is, kan het zijn dat net dat wimpertje van het kaartje afgesneden wordt. Met een ruimere afbeelding kunnen wij de uitsnede beter bepalen. Wanneer de foto “te krap” genomen is, kunnen we het beeld er niet meer bij plakken.

10. Wil je een zwart-wit foto gebruiken?

Bij een zwart-wit foto moet je rekening houden dat de zwarte vlakken niet te donker worden. In drukwerk kunnen deze vlakken dan dichtlopen en wordt het een egale zwarte vlek op de kaart.

11. Kies een rustige achtergrond

Laat je kindje liggen op een bedje van mooi gekleurde dekens of doeken. Je kunt met de achtergrond en kleertjes ook rekening houden met de kleuren van het geboortekaartje. Laat deze bij elkaar aansluiten en het kaartje en de foto vormen meteen een mooi setje.

Ook leuk! Een foto met de kleine en het geboortekaartje. Dit vinden wij natuurlijk ook heel leuk om terug te zien!

Heb je een fotokaartje besteld, maar ben je niet tevreden over de foto – of lukt het niet om een foto te maken de eerste dagen, maar wil je de geboortekaartjes al wel versturen? Dan kunnen we het extra kaartje een andere invulling geven, met bijvoorbeeld een persoonlijke boodschap. Of we laten de kaartjes vervallen en je krijgt het bedrag van de extra kaartjes terug.

Heb je nog ideeën nodig voor jouw newborn foto?

Op ons Pinterest bord vind je leuke ideeën voor de setting, welke achtergronden je kunt gebruiken of laat je inspireren over de invalshoek van de foto’s kunt bepalen.

foto’s van baby Rosie door: Lotte Bosschieter Fotografie