Papiersoorten voor jouw geboortekaart of trouwkaart

Papiersoorten voor jouw geboortekaart of trouwkaart - OSPP Oh So Pretty Party

Steeds meer én meer gebeurd nu online. Als echte papierliefhebbers zijn wij voorstanders van een kaartje op zijn tijd. Het sturen of ontvangen van een kaart om een mooi moment te vieren zien wij als een traditie die nog niet mag verdwijnen. Er is toch niks leukers dan een mooi pakketje op de deurmat te vinden?

Met liefde en aandacht leveren we daarom ambachtelijk werk. Om een nieuw leven te vieren met een bijzonder geboortekaartje. Of voor het vastleggen van een persoonlijk liefdesverhaal door middel van een trouwkaart. In beide gevallen blijft er een tastbare herinnering aan dit speciale moment.

Luxe papiersoorten voor de mooiste momenten

Wanneer je zo’n kaart in handen hebt, speelt het papier een grote rol. Een mooi stevige kaart waardoor je écht iets vast hebt. Papier wat zacht aanvoelt en wat je wilt aaien. Papier met structuur of een mooie matte uitstraling. Voor onze collectie geboortekaartjes en trouwkaarten selecteerden wij verschillende papiersoorten. Waar het papier volgens ons aan moest voldoen?

  • + dat luxe gevoel in de hand
  • + goed te bedrukken in verschillende druktechnieken
  • + verfijnd maar stevig, zodat de kaarten langer mooi blijven
  • + FSC keurmerk voor een kleine impact op het milieu

Je vindt hier de 5 winnaars (in willekeurige volgorde). In deze selectie hebben overal aan de gedacht, gekleurd papier, glad of met structuur en met een mooie vezel. Mocht je toch nog iets missen? Neem dan contact met ons op, dan gaan we graag op zoek naar jouw papier wens!

1. Mooi mat

Mooi mat is een ongestreken papiersoort gemaakt van FSC-keurmerk en milieuvriendelijke ECF pulp. Wat die afkortingen precies betekenen?

ECF = Elementary Chlorine Free
Houdt in dat er geen elementair chloor of chloorgas wordt gebruikt om de pulp te bleken. In plaats daarvan worden chloorverbindingen gebruikt zoals chloordioxide en hypochloriet.

FSC keurmerk
Hout en dus papier, afkomstig uit verantwoord bosbeheer. Het kappen van bomen gaat met respect voor het leefgebied van planten en dieren en de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders.

Onze alleskunner

Mooi mat wordt bij ons als standaard papier gebruikt en niet zomaar. Dit papier is een echte alleskunner. Het is geschikt voor full colour drukwerk, offset en andere luxe drukwerk technieken. Maar bovenal vinden wij de uitstraling van dit papier heel fijn! Het oogt heel rustig en zacht door de matte finish en naturel door de zeer fijne viltmarkering (structuur) in het papier. Het papier heeft een warme ondertoon, waardoor de drukkleuren ook een warme en zachte uitstraling zullen hebben. Dit is de dikste soort waarop alle verschillende druktechnieken kunnen worden toegepast voor een mooie stevige kaart.

2. Fijne structuur

Voor een traditionele look hebben we een mooie papiersoort met een heel verfijnde structuur. Ook dit papier draagt het FSC keurmerk. Het papier heeft een iets blauwe ondertoon, waardoor de drukkleuren ook een koelere uitstraling zullen hebben. En is geschikt voor alle druktechnieken.

Wat wij zo mooi vinden aan dit papier, is dat je een kaartje net iets meer bijzonder maakt. Wanneer je kiest voor een minimalistisch zwart-wit ontwerp geeft de structuur van dit papier net wat meer luxe en een klassieke touch aan de kaart.

3. Duurzaam spikkel papier

Er worden geen bomen gekapt voor dit papier want het wordt gemaakt van olifantsgras. Dit is een duurzaam riet gewas wat al tientallen jaren voorkomt in Nederland. Het olifantsgras wordt eenmalig aangeplant. En er zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig bij de teelt. Het groeit supersnel en heeft nauwelijks water nodig, alleen regenwater is voldoende. Daarbij neemt de plant vier keer zoveel CO2 op als een hectare bomen.

Omdat dit papier niet wordt gemaakt van hout gaat het de gehele ontbossing tegen. Wanneer het gras wordt geoogst, blijft het in Nederland om het papier te produceren. Zo hoeft het maar een klein stukje te reizen voordat er op gedrukt kan worden. Naast alle genoemde duurzame voordelen is het papier 100% recyclebaar en zo dus de milieuvriendelijke voor het drukken van jouw geboortekaartje of trouwkaart.

Mooie vezels

De vezels zijn van nature nog zichtbaar in het papier. Dit geeft een natuurlijke uitstraling aan het papier. Het papier is iets crème kleurig en verkrijgbaar in twee verschillende diktes, 300 gram en 550 gram. Zo is het papier geschikt voor full colour drukwerk of je kunt een mooie stevige letterpers kaart laten bedrukken. Of geen het wat glans met een mooie foliedruk. Er zijn ook bijpassende spikkel-enveloppen om je kaartje compleet te maken.

 

 

4. Zacht katoen papier

Het matte papier is houtvrij en is gemaakt van 100% katoen. Hierdoor voelt het papier niet alleen super zacht aan, dit maakt het ook de perfecte basis voor de luxe druktechnieken, zoals letterpers en blinddrukken.
Omdat het papier zachter is drukt de stempel er nog dieper in voor een groots effect. 
Met 600 gram is dit een stevige papiersoort die enkel bij het luxe drukwerk kan worden toegepast.

5. Kleurrijk glad

Het kleurrijke papier is er in heel veel mooie tinten. En het mooie van dit papier is dat er bijpassende enveloppen van hetzelfde zijn. Zo maak je de mooiste combinaties, met dezelfde kleur envelop of kies voor een gewaagde contrasterende kleur.

Lichte kleuren van het papier zijn zonder probleem te bedrukken. Houdt hier natuurlijk wel rekening mee dat de kleuren met elkaar gaan werken. De opdruk kan de kleur van het papier doorlaten waardoor de originele drukkleur er anders uit kan zien. Donker papier is ook te bedrukken. Dit valt onder het kopje “custom opdrachten”. Zo kunnen we de juiste druktechniek voor deze opdracht bepalen.

De ideale ondergrond voor luxe drukwerk

Ben je op zoek naar een donkere kaart? Denk dan aan foliedruk voor de bedrukking. Foliedruk is 100% dekkend op elke papier kleur.

Blinddruk, waarbij de opdruk in de kaart wordt gedrukt zónder kleur, raden wij aan op de dikke variant 540 gram. Wanneer je op dunner papier drukt is er haast geen indruk zichtbaar. Een preeg, waarmee de opdruk omhoog komt, kan ook juist goed in het dunnere papier, 350 gram.

 

 

Ben je benieuwd naar de verschillende papiersoorten?

Wil je het papier met eigen ogen bekijken en de kaart even vasthouden? Bestel dan een sample! Je ontvangt een voorbeeld van jouw gekozen kaart in een inspiratie map. In deze map vind je de verschillende swatches van de beschikbare papiersoorten, de gekleurde enveloppen en opties voor gekleurd papier. Alle onderdelen helpen jou met het samenstellen van jouw unieke kaart.

Ontvang een sample pakket thuis